بود فارسان رشکِ خلد برین به خلق هنر پرورش آفرین

فارسان در یک نگاه :

شهرستان فارسان به عنوان یکی از شهرستان های استان چهارمحال ‌و بختیاری و نیز بخشی از پیکره پرجاذبه ایران زمین دارای ویژگی ها و قابلیت های با ارزش ، کم نظیر وگاهی منحصر به فرد و توأم با جذابیت های تاریخی فرهنگی است.

این شهرستان که بزرگترین مرکز ییلاق نشین ایل بختیاری است مهم ترین کانون شهری در قلمرو سردسیر عشایر هفت لنگ است ودارای جاذبه های طبیعی کم نظیری چون: غارسراب بابا حیدر، کاخ سردار اسعد بختیاری ، پیرغار، چشمه قلعه ، پارک ساحلی لاله ، شکارگاه های متعدد و… است.

منطقه فارسان عمدتاً ییلاق عشایر بختیاری و مرکز حکومت خوانین آل بویه بوده است ، ازاین رو قلعه هایی به نشانه اقتدار و سلطه خوانین در منطقه  ساخته اند. ازجمله جاذبه های تاریخی شهرستان فارسان می توان به: قلعه سردار اسعد بختیاری، مسجد جامع فارسان ، امامزاده سید محمد آفتابی ، قلعه اسعدیه چلیچه ، کتیبه پیرغار مشروطیت و… اشاره کرد.

صنایع دستی شهرستان فارسان شامل: بافت گلیم ، جاجیم ، چوغا ، کلاه نمدی ، نمد و نظایر آن همراه با ویژگی خاص خود می تواند در بازارهای محلی و جهانگردی عرضه شود و رونق پیدا کند.

یکی از دیدنی های توجه برانگیز منطقه فارسان ، کوچ طوایفی از ایل بختیاری است. تماشای کوچ عشایر و نقل و انتقال کلیه مایملک یک خانواده به وسیله چهارپایان ، چرای گوسفندان و بزها در دشت های سرسبز ، صدای نی چوپانان ، مراسم تیر اندازی ، رقص محلی دسته جمعی ، مراسم ترکه بازی ، بازی های محلی وقصه های محلی حال و هوای خاصی را برای هر تازه واردی برجای خواهند گذاشت.

خصوصیات دیگر:

فارسان یکی از بزرگترین مراکز تولید و عرضه ی ماهی قزل آلای کشور است به نحوی که درصد قابل توجهی از کل شیلات های پرورش ماهی قزل آلای کشور در این شهر و اطراف آن واقع شده است و تعداد زیادی نیز توسط اهالی شهر فارسان در جای جای میهن عزیزمان احداث و به تولید ماهی قزل آلا مشغولند.

همچنین شعبه اصلی کارخانه بزرگ تولید غذای ماهی قزل آلا نیز در فارسان در حال فعالیت می باشد.

از دیگر خصوصیات برجسته شهر فارسان استعداد و علاقه زیاد اهالی این شهر به فرهنگ و هنر است. به گونه ای که رشته های هنری چون شعر و ادب ، تئاتر و نمایش ، شاهنامه خوانی و… فارسان کارنامه درخشانی در سطح کشور دارا می باشد.

جالب است اشاره کنیم علامه دهخدا در زمانی که به روستای چلیچه و گینکان (جونقان کنونی) از توابع شهرستان فارسان تبعید شده بود نوشتن فرهنگ لغت بزرگ خود را شروع نمود.

شیر سنگی نشان شجاعت و جنگاوری مردان بختیاری یکی از نمادهای شهر فارسان است که هنوز هم یادبودی است بر مزار بزرگان هر طایفه.

شهر فارسان با وجود دانشکده هنر و علوم انسانی همچنین سه دانشگاه پیام نور ، آزاد اسلامی و جامع علمی کاربردی بستر خوبی برای علم آموزی فراهم کرده است.

تابستان های خنک و مطبوع این شهر ، همچنین گذشتن مسیر کوهرنگ (دارای جاذبه های طبیعی بسیار) از فارسان باعث می شود همه ساله مسافران زیادی از دور و نزدیک به این شهر سفر کنند.

مشخصات:

شهر فارسان در ۵۰ درجه و ۳۵ دقیقه طول شرقی جغرافيايی و ۳۲ درجه ۱۶ دقیقه عرض شمالی جغرافيايی ، و ارتفاع ۲۰۲۰ متر از سطح دريا در يك منطقه نيمه كوهستانی قرار دارد. شهر فارسان مركز شهرستان فارسان در     ۳۰ كيلو متری جنوب غربی شهركرد واقع شده است. هم چنين رود سراب غرب و جنوب اين شهر را مشروب می سازد.

جمعیت شهرستان فارسان ۹۵۰۰۰ نفر و شهر فارسان ۲۸۰۰۰ نفر می باشد.

شهرستان فارسان به جز شهر فارسان به عنوان مرکز ، شامل شهرهای جونقان و باباحیدر می شود.

این شهرستان به دلیل ارتفاع بالایی که دارد جزء اقلیم های سرد و پربارش کشور محسوب می شود.

وجه تسميه و پيشينه تاريخي:

از آنجا که مردم اين ديار در سواركاری و تيراندازی مهارت داشته اند همچنين روايت شده است كه فارِس در لغت به معنی سوارکار يا صاحب اسب است و از جهتی دیگر نیز اين كلمه از «پارس» يا «پارسيان» گرفته شده و به فارسان تبديل شده است.